1. Cum sa alegi apartamentul perfect?

   Alegerea apartamentului potrivit in vederea cumpararii poate fi un proces mai complicat decat poate parea la prima vedere. Locuinta in care urmeaza sa investesti ar trebui sa indeplineasca o suma de criterii esentiale care sa iti ofere siguranta si confortul de care tu si familia ta aveti nevoie. Pentru a gasi mai usor apartamentul visului, trebuie sa raspundeti la urmatoarele intrebari, si anume:

CE ANUME ÎŢI DOREŞTI?

   Primul pas este să te gândeşti bine ce anume îţi doreşti de la viitorul apartament. De câte dormitoare şi băi ai nevoie? Dar de spaţiu de depozitare? Cât de importantă este mărimea? Dar locaţia? Ai nevoie de loc de parcare? Vrei să fie aproape de o staţie auto?

 

TIPUL APARTAMENTULUI

   Unul din criterii ar fi  identificarea tipului de apartament pe care iti doresti sa il achizitionezi. In acest sens, este esential sa stabilesti:

 • numarul de camere;
 • amplasarea intr-o cladire veche sau noua;


    La intalnirea cu vanzatorul, solicita-i acestuia sa iti prezinte si documentele apartamentului. Autorizatia de construire, spre exemplu, este unul dintre cele mai importante, daca apartamentul se afla intr-o cladire noua. Daca se afla intr-una veche, informeaza-te asupra eventualelor datorii la administratie si utilitati.

    Verifica, de asemenea, ca locuinta sa nu fie ipotecata, ca vanzatorul are titlul de vanzare, ca poate instraina apartamentul in cauza si nu uita sa te informezi si asupra provenientei locuintei (mostenire etc.).

LOCATIA SI PRETUL APARTAMENTULUI

   Alegerea cartierului potrivit este un alt criteriu esential in procesul de cumparare al apartamentului ideal. Acesta se va dovedi cu atat mai important cu cat, in functie de alegerea facuta, valoarea locuintei cumparate poate spori in timp sau dimpotriva.
Tine cont de criteriile personale (cartierul sa fie sigur pentru copii si sa aiba locuri de joaca, sa dispuna de suficiente locuri de parcare, sa fie linistit, ticsit cu spatii comerciale etc.), dar si de preturile impuse de alegerea unui cartier anume..

STAREA APARTAMENTULUI

   O vizita la apartamentele care par sa corespunda criteriilor de selectie ar trebui sa ofere informatii concludente asupra starii acestora. Pe langa impresia formata la prima vedere, solicita si o inspectie atenta a instalatiei electrice si sanitare. Nu uita, totodata, sa studiezi cu atentie starea peretilor (crapaturi, igrasie etc.), a pardoselii, sa identifici eventuala prezenta a gandacilor etc.

   Importanta s-ar putea dovedi, pe termen lung, si eventuala izolatie termica a blocului in care se afla apartamentul. Astfel, vei putea estima costurile de intretinere pe durata sezonului rece si elimina necesitatea unei investitii ulterioare in izolarea termica a locuintei alese.

2. Care este pretul real al unui apartament?

   Aprecierea pretului corect al unui apartament este o etapa foarte importanta si dificila, in acelasi timp. Este important sa pastrezi un echilibru intre ceea ce doresti sau ai nevoie sa obtii si puterea de cumparare a momentului.
Pretul corect trebuie sa fie intre limitele segmentului de piata in care se incadreaza acesta. 

 

   Pentru a stabili pretul corect al unui apartament, va trebui sa tii cont de cateva criterii in functie de care se evalueaza un apartament de vanzare. Acestea sunt:

 • zona in care se afla apartamentul de vanzare
 • anul in care a fost construit imobilul
 • materialele de constructie folosite
 • etajul la care se afla
 • suprafata apartamentului
 • modul in care este impartit (decomandat, semidecomandat, circular)
 • dependinte (boxa, garaj, pod)
 • imbunatatiri (centrala termica, geamuri termopan, parchet, usa metalica la intrare).

Cum se calculeaza?

   Pentru a stabili un pret real trebuie sa faci o comparatie intre apartamente similare din aceeasi zona. Este indicat sa studiezi mai multe anunturi imobiliare cu apartamente de vanzare pe site-urile cu astfel de anunturi si in presa locala.

 • Cauta locuinte cu acelasi numar de camere ca si apartamentul pe care ti-l doresti, cu aceleasi imbunatatiri (gresie, faianta, parchet, geamuri termopan etc.), la acelasi etaj sau un etaj apropiat.
 • Alege un pret maxim si unul minim dintre oferte si inca doua intre acestea. Pentru fiecare dintre apartamentele corespunzatoare preturilor, noteaza suprafata.
 • Acum ai de facut un calcul simplu. Pentru inceput trebuie sa calculezi media suprafetelor celor 4 apartamente alese astfel: aduni cele 4 suprafete si imparti rezultatul la 4. La fel vei calcula media preturilor lor, le aduni si imparti suma la 4.
 • Impartind media preturilor astfel obtinuta la media suprafetelor vei afla care este pretul mediu pe metru patrat al apartamentelor din zona similare cu cel pe care doresti sa il procuri.

In urma calcului efectuat, determini care este pretul real al unui apartament de vanzare in zona dorita.

3. Care sunt beneficiile colaborarii cu un agent imobiliar?

   Sa cer sfatul unui agent imobiliar sau să mă ocup personal de tranzacţie? Este o întrebare pe care mulţi o au atunci când vor să cumpere sau să vândă o proprietate. Vremurile grele prin care trecem îi fac pe unii să nu apeleze la serviciile unei agenţii imobiliare pentru a nu achita comisionul datorat la finalul tranzacţiei, crezând astfel că ies mai ieftin.

   Dacă nu colaboraţi cu un agent imobiliar şi nu îi achitaţi acestuia un comision, nu înseamnă neapărat că aţi cumpărat mai ieftin. Un agent imobiliar vă poate ajuta să negociaţi o tranzacţie imobiliară în favoarea dumneavoastră pentru că el ştie cel mai bine cum stau lucrurile în piaţă şi care sunt preţurile reale. În plus, un consultant imobiliar vă scuteşte de timpul pierdut pentru căutarea ofertelor, el vă va prezenta doar proprietăţile care se potrivesc cerinţelor dumneavoastră.

   „Posibilitatile de negociere cresc prin intermediul unui agent imobiliar care îşi are armele lui în negociere cu vânzatorii. În acelaşi timp, cumparatorul primeşte tot suportul în ceea ce priveşte corectitudinea documentelor, a fluentei tranzactiei. În general, cumparatorul de astazi este o persoana destul de ocupata şi prefera ca toate aceste maruntişuri, toata procedura de pregatire a documentelor sa fie facute de o persoana calificata sa faca aşa ceva." „Agentul imobiliar trebuie sa il ajute pe cumparator sa nu piarda timp inutil cu identificarea proprietatilor, cu vizionarea ofertelor nepotrivite sau a proprietatilor unde situatia juridica nu este clara. Un specialist imobiliar ajuta la identificarea nevoilor clientului, in functie de profilul acestuia. Rolul agentului imobiliar este acela de a ajuta oamenii, de a reuşi ceea ce singuri nu ar reusi, de a scuti timp, bani si batai de cap pentru clientii sai."

   Sunt situatii, când cumparatori cu un buget mic tintesc spre proprietati mult mai scumpe, in zone unde nu ar gasi niciodata o locuinta care sa se incadreze in suma de care ei dispun. Astfel, un agent imobiliar va ajuta cumparatorul sa stabileasca tipul de proprietate care i se potriveste cel mai bine, in concordanta cu bugetul alocat. „Un agent imobiliar il poate ajuta pe cumparator in obtinerea finantarii pentru achizitia proprietatii dorite, fie prin ­partenerii bancari, fie prin brokerii de credit cu care agentul are parteneriate.  In aceasta perioada cei care inteleg beneficiile unui consultant imobiliar apeleaza de la inceput cu mare incredere. Sunt si clienti care dupa o perioada in care cauta singuri, vin catre companiile imobiliare tocmai pentru ca primesc un suport profesionist si o imagine a pietei diferita de cea pe care le-o arata vinzatorii.

Avantaje pentru vinzator

   Un agent imobiliar si, implicit, o companie imobiliara poate pune la dispozitie unui vinzator o baza de date de clienti si atunci sansele sunt mult mai mari sa vinda, reuseste mai repede sa incheie tranzactia. Consultantul imobiliar este din ce in ce mai bine pregatit si ii poate acorda asistenta vinzatorului pe tot parcursul tranzactiei, il poate sfatui pas cu pas, ii poate transmite o imagine clara si corecta a nivelului pietei a ceea ce se intimpla pe piata in privinta preturilor, a cumparatorilor a posibilitatilor acestora de finantare. Un consultant imobiliar stie in orice clipa cum merg lucrurile in piata imobiliara si poate stabili momentul oportun de lansare in piata a ofertei, un amanunt pe care putini vinzatori il cunosc. Totodata, specialistul imobiliar va efectua o analiza de piata, pentru a determina pe de o parte pretul corect de lansare a ofertei in piata, iar pe de alta parte pretul corect de vinzare final, de cele mai multe ori ele diferind. Consultantul imobiliar stie cel mai bine sa promoveze ofertele imobiliare, astfel incit informatia sa ajunga la potentialii cumparatori. De asemenea, in atributiile agentului intra si mentinerea la curent a vinzatorului cu privire la evolutia pietei, a preturilor, precum si urmarirea ofertelor concurente din piata, pentru a putea adapta constant strategia de vinzare.